Royal Diesel

Get Adobe Flash player

Dízel blog Az MAN diesel teherautó és kamion gyártás története

Az MAN diesel teherautó és kamion gyártás története

Az MAN diesel teherautó és kamion gyártás története Az MAN diesel teherautó és kamion gyártás története

A MAN diesel motor születése

Az diesel motorok fejlődése a MAN gyár és Rudolf Diesel közös fejlesztőmunkájának eredménye. 1897-ben Münchenben mutatták be a világ első működőképes diesel motorját. A 20 lóerős dieselmotor 26 százalékos hatásfokával dupláját nyújtotta mint az akkori legjobb gőzüzemű vetélytársak.

A bemutatón bemutatott diesel motor azonban már hosszú távú közös fejlesztés eredménye volt.

Ludwig Sander gépgyára 1840. novemberében nyitott meg, ekkor indult a MAN teherautók történelme. 1892-ben az akkor 34 éves Rudolf Diesel új elven működő belsőégésű motor elvét szabadalmaztatta Berlinben a „Belsőégésű erőgépek kivitele és munkafolyamata” címmel. A diesel motor szabadalmát Németországban és több más európai országban is bejegyezték.

1893-ban kötötte meg Rudolf Diesel az augsburgi gépgyárral azt a szerződést, amelynek alapján a gyár fél éven belül, Diesel tervei alapján egy négy lóerős kísérleti motort készített el. Ezzel Diesel elmélete a gyakorlatban is igazolást nyert.

Két évvel később 1895-ben már 16,6 százalékos hatásfokot mértek, ezzel azonban Diesel még nem volt elégedett. Két év múlva készült el a korábban már említett 20 lóerős, 26% hatásfokú motor.

A MAN márkanév születése

1908-ban a Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG. rövidítéséből született a MAN név. A gyár a MAN márkanév alatt kezdett el gyártani a különböző teherautókat.

1918-ban megalakult a MAN Tehergépkocsi Gyár Kft, amely 1923-ban bemutatta a világelső sorozatgyártásra kész, közvetlen befecskendezésű 40 lóerős dieselmotorját. Egy évvel később kigördültek a gyár kapuján az ezzel a diesel motorral készült MAN teherautók.

1930-ban a MAN teherautó kínálatában megjelent a mérföldkőnek számító hat tonnás modell, amelynek hathengeres, 100 lóerős dieselmotorja közvetlen befecskendezésű volt.

A diesel MAN teherautó és kamion erőforrása

A diesel motorok fejlesztése nem állt meg. 1932-re elkészült egy 150 lóerős MAN teherautó.

1944-ben bezárták a gyárat. 1945-ben a termelés lassan indult újra, de 1949-re már 850-re, 1950-re pedig 1100 MAN teherautó gyártására volt képes. Ekkor tárták a nagyközönség elé az első német gyártmányú turbófeltöltős diesel motort, amely 8700 köbcentiméteres volt, és 175 lóerős.

Az 1950-60-as évek a MAN teherautó gyárban folyamatosan zajlott a fejlesztés, egyre erősebb és hatékonyabb diesel motorok kerültek a teherautókba. 1965 jubileum a MAN számára: 50 éves a teherautó gyártás és elkészült a háború utáni 100 ezredik MAN teherautó.
1978ban a MAN 19.280 kamion elnyerte az Év Kamionja díjat, amely 1980-ban ismét az oroszlános márkához került a 19.321 jelű teherautó révén.
Az 1998-ban bevezetett 600 lóerős F2000-es sorozatú teherautóval a MAN gyártotta a legerősebb szériában készülő teherautót Európában.

A MAN teherautó és a common rail rendszer

Weboldalunkon már több cikket is írtunk a common rail rendszerről. A MAN 2005-ben bemutatta a common rail rendszerű diesel motorját a D20-ast. Az első időszakban még Euro 3-as, majd 2006-tól Euro 4-es károsanyag kibocsátási előírásoknak megfelelő diesel motorokat készítenek.

2007-ben jelent meg a common rail diesel motorok kipufogógáz utókezelésű változata, mellyel megfeleltek az Euro 5-ös előírásoknak.

Diesel alkatrészek MAN teherautókhoz és kamionokhoz

Amennyiben Önnek MAN teherautója vagy kamionja van, és a diesel motor felújításra szorul, a Royal Diesel Kft költséghatékony megoldást tud biztosítani az Ön számára.

Ha MAN teherautó szervize megmondja, hogy pontosan milyen diesel alkatrész beszerzésére van szükség, járművének, munkagépének  pontos beazonosítása után azonnal árat tudunk adni a szükséges dízel alkatrész beszerzésére. Így igen jelentős összeget tud megtakarítani.

Ha szeretné közvetlenül tőlünk megvásárolni a MAN teherautójához szükséges Siemens diesel alkatrészt, hívja ügyfélszolgálatunkat  a +36 70 455 2064 telefonszámon.

A cikk forrása a a Rolling Tons 2001. évi szeptemberi száma és a WikiPedia

alkatresz-ajanlat

Hólánc, hókarom

Elérhetőségek

Royal Diesel

2310 Szigetszentmiklós

 

Csokonai köz 3/16.

 

hivja most royal mobil

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

bosch-logo DelphiLogo DENSO Logo Siemens110930 STANADYNE LOGO trwautomotive